Tuesday, January 28, 2014

Το αίνιγμα του Παρθενώνα - κοινωνία - Το Βήμα Online

Το αίνιγμα του Παρθενώνα - κοινωνία - Το Βήμα Online





Μια νέα θεωρία σχετικά με το τι αναπαριστούν οι ανάγλυφες παραστάσεις της ζωφόρου του Παρθενώνα, συνολικού μήκους 160 μέτρων, προτείνει στο νέο βιβλίο της «Το αίνιγμα του Παρθενώνα» η καθηγήτρια Κλασικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κυρία Joan Breton Connelly. Προσθέτει έτσι μία ακόμη εκδοχή στις πολλές διαφορετικές ερμηνείες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα, οπότε ο γρίφος αυτός άρχισε να γοητεύει ιστορικούς και αρχαιολόγους.


Η πλειονότητα των μελετητών συγκλίνει - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - στην ερμηνεία ότι οι απαράμιλλης ομορφιάς απεικονίσεις της ζωφόρου, οι οποίες περιλαμβάνουν 378 μορφές ανθρώπων και 245 ζώων, αναπαριστούν την πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Στο αποκορύφωμα της μεγάλης εορτής ο αθηναϊκός λαός αφιέρωνε στο λατρευτικό άγαλμα της θεάς έναν χρυσοκέντητο πέπλο που είχαν υφάνει νέα κορίτσια επιφανών οικογενειών στην υπηρεσία της θεάς.


Η προτεινόμενη ερμηνεία


Πίσω στο 1991 η δρ Connelly βρισκόταν στην Οξφόρδη για τις ανάγκες μιας επιστημονικής έρευνας, όταν την προσοχή της μαγνήτισε ένα μικρό, άγνωστο απόσπασμα από ένα χαμένο έργο του Ευριπίδη με τον τίτλο «Ερεχθέας». Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ερεχθέας ήταν ο ιδρυτής βασιλιάς των Αθηνών. Ο Ομηρος τον περιγράφει ως γιο του Ηφαίστου και της Γαίας, η οποία τον παρέδωσε στην Αθηνά για να τον αναθρέψει και εκείνη τον εγκατέστησε στον τότε μικρό ναό της, το μετέπειτα Ερεχθείο, ενώ ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι ο Ερεχθέας και η Αθηνά λατρεύονταν από κοινού στην Αθήνα.


Κάποτε ο Ερεχθέας βρέθηκε σε πόλεμο με τους Ελευσινίους, σύμμαχος των οποίων ήταν ο βασιλιάς των Θρακών Εύμολπος, γιος του Ποσειδώνα. Μετά από χρησμό του μαντείου των Δελφών ο Ερεχθέας θυσίασε την κόρη του για να σώσει τη νεοϊδρυθείσα πόλη του, την Αθήνα. Αυτή ακριβώς την «καθηλωτική αφήγηση της θυσίας» προτείνει η αρχαιολόγος και καθηγήτρια στο βιβλίο της ως τη λύση του αιώνιου αινίγματος.


Ο γρίφος της ζωφόρου


Οπως αναφέρεται στην ψηφιακή εφαρμογή της ζωφόρου του Παρθενώνα (http://www.parthenonfrieze.gr), έργο του υπουργείου Πολιτισμού, της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, «πολλά είναι τα ερμηνευτικά προβλήματα των παραστάσεων της ζωφόρου». Σε ορισμένα σημεία οι πληροφορίες δεν συμφωνούν με τις παραστάσεις και, όπως φαίνεται, ο τόπος και ο χρόνος των διαφόρων σκηνών δεν έχουν διευκρινισθεί, με αποτέλεσμα να προκύπτουν διαφορετικές ερμηνείες.

«Για ποιον λόγο γνωστά χαρακτηριστικά των Παναθηναίων δεν εικονίζονται στη ζωφόρο;»
αναρωτιέται με τη σειρά της η συγγραφέας του βιβλίου. Εξειδικεύοντας το ερώτημά της αυτό, αναφέρει την απουσία της «κανηφόρου», της παρθένου ιέρειας που κρατούσε το κάνιστρο με τα διάφορα αντικείμενα της θυσίας και ηγείτο της πομπής των Παναθηναίων. Επίσης, «γιατί δεν εικονίζεται το τροχήλατο πλοίο, στο κατάρτι του οποίου μεταφερόταν αρχικά ο πέπλος;».


Και τα ερωτήματα συνεχίζονται: «Γιατί απεικονίζονται άνδρες που μεταφέρουν υδρίες, ενώ είναι γνωστό  ότι μόνο γυναίκες κουβαλούσαν νερό στη διάρκεια της πομπής;», «Γιατί υπάρχουν δίτροχα άρματα, αναχρονισμός που παραπέμπει σε πολεμικές επιχειρήσεις του 5ου αιώνα;» και πρωτίστως, όπως επισημαίνει η αρχαιολόγος, «για ποιον λόγο μια σκηνή της σύγχρονης κοινωνικής ζωής να εμφανίζεται στον ναό της Αθηνάς όταν στη θρησκευτική τέχνη συνηθιζόταν να εικονίζονται σκηνές της μυθολογίας;».


Διαφορετικές θεωρίες


Δεν είναι βέβαια μόνο η δρ Connelly που εκφράζει μια διαφορετική άποψη για το τι ακριβώς αναπαριστά η ζωφόρος του Παρθενώνα. Για παράδειγμα, η αρχαιολόγος Χρυσούλα Καρδαρά διατύπωσε την υπόθεση ότι έχουμε την απεικόνιση της αρχικής πρώτης πομπής, με την καθιέρωση της εορτής των Παναθηναίων, υπό τον Ερεχθέα. Μάλιστα «βλέπει» τον βασιλιά στη μορφή του κοντοκουρεμένου παιδιού στην ανατολική ζωφόρο.


Μια ξεχωριστή θεωρία έχει διατυπώσει ο άγγλος αρχαιολόγος John Boardman, ο οποίος ταυτίζει την πομπή των 192 ιππέων της ζωφόρου με την πομπή των 192 αφηρωισμένων πεσόντων της μάχης του Μαραθώνα. Επίσης, η τοπική και χρονική ανάμειξη σκηνών, καθώς και η διαίρεση της πομπής σε δύο τμήματα, οδήγησαν κατά καιρούς και σε άλλες υποθέσεις, όπως ότι απεικονίζεται η πομπή των Παναθηναίων σε διαφορετικές εποχές στις τρεις πλευρές: η δυτική πλευρά στα μυθικά χρόνια, η βόρεια στην αρχαϊκή εποχή και η νότια στην κλασική.




Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο της ζωφόρου σήμερα σώζονται 50 μέτρα, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, 80 μέτρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου και κάποια θραύσματα είναι διασκορπισμένα σε μουσεία στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στη Χαϊδελβέργη, στη Βιέννη και στο Μόναχο.


Hotel Segas

Thursday, January 23, 2014

"RUSALKA" - ΜΕTROPOLITAN OPERA THΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

ΣΤΟ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ" ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "RUSALKA"

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014, ΩΡΑ: 20.00




ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 18 ΕΥΡΩ, ΜΕΙΩΜΕΝΟ (ΑΝΕΡΓΩΝ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ, ΟΜΑΔΙΚΟ): 13 ΕΥΡΩ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2744021124

Hotel Segas

Monday, January 13, 2014

Giselle - Royal Opera House Ballet

On Saruday, 01st February 2014 at 8pm, at Alexadreio Conference Centre Loutraki, you can see directly from the Royal Opera House, Covent Garden, London the RIH's performance of Giselle.

The brochure below gives all necessary information for the event, don't miss it!


Hotel Segas

Tuesday, January 7, 2014

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ

Το φεστιβάλ “Γέφυρες” θα προβάλλει βραβευμένες ταινίες το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014 στο «Αλεξάνδρειο» Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου με  εισιτήριο 5 ευρώ.
20:00  
“Προθεσμία 8 λεπτών” - Ζίνα Παπαδοπούλου & Πέτρος Παπαδόπουλος, 2012, Ελλάδα,  8'
Σύνοψη: Σε ένα φανταστικό κόσμο όλοι ταξιδεύουν μόνοι τους, πάνω σε μονότροχα ποδήλατα. Ο κεντρικός ήρωας, ένας ταχυδρόμος, καλείται να παραδώσει ένα γράμμα μέσα σε 8 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής βρίσκεται σε δίλημμα. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο καθήκον και το συναίσθημα.  - Βραβείο PIFF 2013: Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων


“Το μεροκάματο ενός ληστή” - Μιχάλης Φελάνης, 2013, Eλλάδα, 14'
Σύνοψη: Μια ανατρεπτική κωμωδία που μας ταξιδεύει στις απίστευτες πράξεις ενός ληστή που γεμίζουν ταμεία. - Βραβείο PIFF 2013: Καλύτερη ελληνική ταινία μικρού μήκους

“Elizabeth”  - Tori Lawrence, 2012, ΗΠΑ, 9'  - Βραβείο PIFF 2013: Καλύτερη ταινία  χορού
“Ιστορίες από το Λιβαδερό Κοζάνης” - Αλέξανδρος Καραίσκος, 2013, Ελλάδα, 15'  Σύνοψη: Μικρές Iστορίες κατοίκων για τον τόπο τους, τα βιώματά τους και τις παραδόσεις του μικρού αυτού χωριού. - Βραβείο PIFF 2013: Καλύτερη ταινία τεκμηρίωσης.

21:00 - “O Φερετροποιός”, Veena Bakshi, 2013, Ινδία, 120'
Σύνοψη: Ο Anton Gomes είναι ένας απογοητευμένος ξυλουργός που γίνεται κατασκευαστής φέρετρων. Ζει με την επίσης αναξιοπαθούσα σύζυγό του και το καταπιεσμένο γιο τους σε ένα μικρό χωριό στην Γκόα. Ένα ασήμαντο θέμα δημιουργεί μια τεράστια μάχη μεταξύ των συζύγων και την αλήθεια για τη ζωή, που φέρνει ένα απίθανο συμμετέχοντα στην μονότονη ύπαρξη του Anton. Ο Θάνατος, μεταμφιεσμένος σε ανθρώπινη μορφή φτάνει να διδάξει τον Anton το πιο πολύτιμο μάθημα για τη ζωή! Είναι μια συγκινητική ταινία με ζεστές, συγκινητικές στιγμές και λεπτό χιούμορ. Βραβεία PIFF 2013:

Χρυσός Πήγασος / Σκηνοθεσίας: Veena Bakshi  /  Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής : Bharat Vijan /  Καλύτερης Μουσικής: BAPI & TUTUL  /  Πρώτου Ανδρικού ρόλου: Naseeruddin Shah  

Hotel Segas

Sunday, January 5, 2014

Conserving the Caryatids at the Acropolis Museum

The Acropolis Museum has commenced the conservation and restoration of the Caryatids, the Kore from the south porch of the Erechtheion temple. The project documents the current condition of the statues and focuses on fixing unstable segments of the marble statues, their structural restoration, removal of the corrosive factors and cleaning of layers of atmospheric pollutants with the use of laser technology. 


The Museum has chosen not to move the Caryatids from the Museum galleries for these works, avoiding the risks to the exhibits entailed in an additional move but also to provide visitors with the opportunity to observe procedures that until recently were undertaken in the conservation laboratories.
Conservation is undertaken using an innovative laser technique especially developed for the project by the Acropolis Museum and the Institute of Electronic Structure & Laser at the Foundation for Research and Technology in Crete. The purpose specific designed platform isolates one sculpture at a time while visitors are protected during working hours by the safety curtains. When laser works stop the curtains are then removed to reveal the sculptures and restoration works.


The Acropolis Museum was awarded for this innovative program by the International Institute for Conservation (IIC) in Vienna, with the Keck Award 2012.