Thursday, January 12, 2017

Energy Duathlon Championship & Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Διάθλου 2017

Η κορυφαία διοργάνωση του Διάθλου, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Διάθλου 2017, θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου, στο Λουτράκι, με την Τεχνική Επιμέλεια της Energy RacesΔιοργανωτές είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου (Ε.Ο.ΤΡΙ.) και ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων ενώ ο  αγώνας διεξάγεται υπό την αιγίδα της Μεσογειακής Ομοσπονδίας Τριάθλου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η διοργάνωση φιλοξενείται παράλληλα με το Energy Duathlon Champioship, την ανοιχτή Διοργάνωση για όλους τους αθλούμενους στις κατηγορίες των Age Group. Η απόσταση όλων των αγώνων θα είναι η sprint (5χλμ τρέξιμο – 20χλμ ποδηλασία – 2,5χλμ τρέξιμο) ενώ τον αγώνα υποστηρίζουν το Sport Camp Loutraki, το Waves Loutraki που θα είναι το κέντρο του αγώνα, η Ολυμπία Οδός, που φροντίζει για την άρτια σήμανση των διαδρομών και ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου.

Το Energy Duathlon Championship μαζί με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Διάθλου 2017 της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου (Ε.Ο.ΤΡΙ.) ανοίγουν την αυλαία της νέας αγωνιστικής χρονιάς για πρώτη φορά στο Λουτράκι Κορινθίας. Το Λουτράκι αποτελεί έναν πολύ ξεχωριστό αθλητικό προορισμό καθώς, πέρα από την καταπληκτική του τοποθεσία, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα, διαθέτει ιδανικές συνθήκες για την διεξαγωγή αγώνα. Οι φλατ διαδρομές βοηθούν όλους τους αθλητές για έναν πιο ομαλό αλλά και γρήγορο αγώνα. Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη και τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου διεξήχθη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου με απόλυτη επιτυχία, επιβεβαιώνοντας ότι το Λουτράκι μπορεί να υποστηρίξει αγώνες ιδιαίτερων τεχνικών απαιτήσεων. Η Διοργάνωση στοχεύει να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πανέμορφου Λουτρακίου αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους κατοίκους, μικρούς και μεγάλους, να γνωρίσουν ένα ενδιαφέρον αγώνισμα όπως αυτό του Διάθλου.
Το Δίαθλο προσελκύει όλο και περισσότερους fans, καθώς τόσο το τρέξιμο όσο και η ποδηλασία είναι πλέον πολύ δημοφιλή στους αθλούμενους κι έχουν μπει κυριολεκτικά στην καθημερινότητά τους. Πρόκειται για ένα συνδυαστικό αγώνισμα και περιλαμβάνει κατά σειρά: τρέξιμο, ποδηλασία και ξανά τρέξιμο. Μπορεί να απαιτεί προπόνηση και στα δύο ξεχωριστά αγωνίσματα αλλά αποτελεί και μια πολύ καλή «εισαγωγή» για εκείνους που αργότερα θα δοκιμάσουν ένα Τρίαθλο.
Τα Εθνικά Πρωταθλήματα της Ελλάδας σε Τρίαθλο και Δίαθλο με Διοργανωτή την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου (ΕΟΤΡΙ) είναι οι μοναδικές εγχώριες διοργανώσεις με αναγνώριση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου, που δίνουν διεθνείς βαθμούς στους Έλληνες αθλητές, με βάση τους οποίους γίνονται δεκτοί στις Διεθνείς Διοργανώσεις. Μόνο με τον τρόπο αυτό οι αθλητές στην Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση πρόκρισης στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την επίσημη προκήρυξη του αγώνα και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.energyraces.gr
* Οι εγγραφές έχουν ανοίξει στο link

Wednesday, January 11, 2017

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΤΩΝ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΤΩΝ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ   
  

Συμμετέχουν οι Χορωδίες:
Χορωδία  Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-
Αγ. Θεοδώρων
Χορωδία  Πολιτιστικού Συλλόγου Άργους  « ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ» 
Δημοτική Χορωδία  Δήμου Μεγαρέων
Χορωδία Πολιτισμικού Σωματείου     «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ»
Αφιερωμένο στην Θρυλική Χορωδία  
Του Κόκκινου Στρατού 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 07.00 μ.μ. 


Sunday, January 8, 2017

Νεμέα, η Τοσκάνη της Ελλάδας

Το ξενοδοχείο Σέγκας μοιράζεται μαζί σας ένα έξοχο άρθρο για τους αμπελώνες και τα κρασιά Νεμέας που είναι μόνο 20' από το Λουτράκι.
Η Νεμέα, η ιστορική πόλη της Αρχαιότητας, που ευλόγως χαρακτηρίζεται «ελληνική Τοσκάνη», βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά που την περιτριγυρίζουν και σχεδόν την κρύβουν. Εδώ απλώνεται ο μεγαλύτερος συγκεντρωτικός ελληνικός αμπελώνας έκτασης 25.000 στρεμμάτων και καλλιεργείται η πιο σημαντική και πιο προσφιλής τοπική ερυθρή ποικιλία, το Αγιωργίτικο. Η εικόνα του τοπίου δίνει την εντύπωση ενός περίπλοκου μωσαϊκού, αρχιτεκτονικά αρκετά άναρχου, και όχι μονότονου και αρχιτεκτονικά ομοιόμορφου όπως συμβαίνει σε αμπελώνες της βορείου Ευρώπης.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του αμπελώνα της Νεμέας είναι ότι ως προς τον προσανατολισμό των γραμμών επικρατεί μια αναρχία, με βασικότερα αιτία τον πολυτεμαχισμένο κλήρο και τη μορφολογία των εδαφών.
Το ταξίδι στη Νεμέα είναι ένα ταξίδι στο μύθο, με τον Ηρακλή να φέρνει σε πέρας τον πρώτο άθλο του νικώντας το λιοντάρι της Νεμέας και τη νύμφη να του προσφέρει ένα ποτήρι κρασί με το «μαύρο της Νεμέας». Η Νεμέα προφανώς δεν έχει ανάγκη να δημιουργήσει νέους μύθους γύρω από το κρασί της, γιατί είναι όλη ένας μύθος που οι ρίζες του υπάρχουν βαθιά στα εδάφη της περιοχής.
Η Νεμέα (η Φλιασία χώρα κατά την κλασική αρχαιότητα) τον 5ο αιώνα π.Χ. ήταν πλούσια χάριν του κρασιού, δώρο του Διονύσου. Ο Φλιάσιος οίνος μοιράζονταν στους αγώνες της Νεμέας, τα Νέμεα, που γίνονταν κάθε 2 χρόνια, δεύτερο και τέταρτο εκάστης Ολυμπιάδος. Στον Αντιφάνη ο Φλιάσιος οίνος αναφέρεται σε μια κωμωδία, ενώ βρέθηκαν και γύρω από το ναό της Νεμέας τάφροι που μόνον αμπέλια μπορούσαν να καλλιεργηθούν.
Τουλάχιστον από τον 16° αιώνα στη Νεμέα καλλιεργείται το Αγιωργίτικο σχεδόν σε αποκλειστική βάση, όπως προκύπτει από τα οθωμανικά αρχεία. Οπότε η υπόθεση ότι από αρχαιοτάτων χρόνων καλλιεργείται στην περιοχή της Νεμέας, η ποικιλία Αγιωργίτικο, μπορεί να αποτελεί ένα πολύ ορθολογικό συμπέρασμα.
Το 1834 όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμος της Φλιούντος και ο δήμος της Νεμέας με έδρα τον Άγιο Γεώργιο συγχωνεύτηκαν στον δήμο της Νεμέας.
Το 1869 πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή Κάτω Εξαμίλια από τους αδελφούς Τρίπου ένας οίνος που εξαγόταν στην Αμερική, στη Γερμανία και στην Αγγλία με το όνομα Ακροκόρινθος και με σύσταση ότι ήταν ελληνικός. Το 1938 λειτούργησε το οινοποιείο του Συνεταιρισμού και το 1965 πρωτοεμφιαλώθηκε κρασί του. Το 1971 αναγνωρίστηκε ο ΟΠΑΠ Νεμέα.
Τα τελευταία 30 χρόνια στη Νεμέα επικρατεί ένας οργασμός. Παλιά οινοποιεία ανακαινίζονται και νέα δημιουργούνται. Σε όλες τις μαγευτικές διαδρομές ανάμεσα στα αμπελοχώραφα υπάρχουν σημάνσεις στους δρόμους με τις επιγραφές των διασκορπισμένων παντού οινοποιείων. Από τις μεγάλες και εντυπωσιακές οινοποιητικές μονάδες, μέχρι τα μικρά οικογενειακά και παραδοσιακά οινοποιεία, 42 οινοποιεία βάζουν την υπογραφή τους.
Εντός της ζώνης ΠΟΠ Νεμέας υπάρχουν 16 χωριά: Αηδόνια, Αρχαία Νεμέα, Αρχαίες Κλεωνές, Ασπρόκαμπος, Γαλατάς, Γυμνό, Δάφνη, Καστράκι, Κεφαλάρι, Κούτσι, Λεόντιο, Μποζικάς, Μαλανδρένι, Πετρί, Τιτάνη και Ψάρι.
Το Αγιωργίτικο είναι μια «πολυδυναμική» ποικιλία που μπορεί να δώσει από κρασιά καθημερινά, ευκολόπιοτα, φρέσκα, φρουτώδη, μέχρι κρασιά γεμάτα, μακράς παλαίωσης. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ιδιομορφία της περιοχής, σε ό,τι αφορά τα υψόμετρα και την ποικιλόμορφη σύσταση του εδάφους. Γι’ αυτό, η αμπελουργική ζώνη είναι χωρισμένη σε τρεις διαφορετικές υψομετρικές περιοχές, που δίνουν ξεχωριστό τύπο Αγιωργίτικου οίνου Ονομασίας Προέλευσης.
Αρχίζοντας από ψηλά, στα 550-850μ., όπου η ωρίμανση είναι πιο αργή, τα σταφύλια έχουν υψηλή οξύτητα και λιγότερο αλκοόλ, χαρακτηριστικά που είναι ιδανικά για φρέσκα ερυθρά ή ροζέ κρασιά. Κατεβαίνοντας στο αμέσως επόμενο επίπεδο, στα 320-550μ., το σταφύλι έχει πιο αρμονικά χαρακτηριστικά. Η οξύτητα, η αλκοόλη και οι ταννίνες ισορροπούν μεταξύ τους, δίνοντας μερικά από τα πιο αξιόλογα και εμβληματικά κρασιά της Νεμέας.
Σε αυτές τις περιοχές θα πιούμε κρασιά με βαθύ χρώμα, σύνθετη μύτη ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και ξηρών καρπών, με πλούσιο στόμα, πληθώρα ευγενικών ταννινών και μεγάλη επίγευση. Πρόκειται για τη ζώνη που βγάζει τα Αγιωργίτικα παλαίωσης. Στην τελευταία ομάδα, στα 200-320μ., τα σταφύλια ωριμάζουν πιο γρήγορα και έχουν υψηλότερη αλκοόλη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για την παραγωγή γλυκών αρωματικών κρασιών.
Σημαντικός είναι ο ρόλος στην ανάδειξη και την προβολή του κρασιού ΠΟΠ Νεμέα του Συνδέσμου Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας (ΣΟΝ), που ιδρύθηκε το 2011, με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας από το σύνολο σχεδόν των οινοποιείων που δραστηριοποιούνται και είναι εγκαταστημένα στην αμπελουργική ζώνη Νεμέας. Ένα σημαντικό κομμάτι στους σκοπούς του Συνδέσμου είναι η ενίσχυση του Οινικού Τουρισμού στην περιοχή της Νεμέας μέσα από την ανάπτυξη σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών.
Μέχρι σήμερα, συνδιοργανώνει με τον Δήμο Νεμέας, τις Μεγάλες Μέρες Νεμέας, που γίνονται κάθε καλοκαίρι στην πόλη της Νεμέας και στα χωριά της ζώνης, καθώς επίσης και μια σειρά εκδηλώσεων – εκθέσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Πολλές σπουδαίες οινικές προσωπικότητες, καθώς και νέοι παραγωγοί με διάθεση και ιδέες συνθέτουν τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το Αγιωργίτικο. Τα ονόματά τους: Aϊβαλής, Αθανασίου, Κτήμα Aναγέννηση, Γαία Οινοποιητική, Κτήμα Γκόφα, Δρυόπη Οινοποιητική Ζαφείρης, Ζαχαριάς, Κορωνιώτης, Κουτσοδήμος, Λαντίδης, Λαυκιώτης, Λαφαζάνης, Λιάκος, Μητραβέλας, Μπαϊρακτάρης, Μπαραφάκας, Μπίζιος, Νέμειον, Νικολάου, Παλυβός, Παπαντώνης, Παπαϊωάννου, Πέππας, Πυργάκης, Ρεπάνης, Ράπτης, Σεμέλη, Σκούρας, Σοφία της Φύσης, Σπυρόπουλος, Συν Χαρλαύτης.
Τα κρασιά της Νεμέας, τα επισκέψιμα οινοποιεία, τα πανέμορφα αμπελοτόπια, σε συνδυασμό με τα ιστορικά μνημεία της περιοχής και τους μικρούς διάσπαρτους οικισμούς, αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για μια κοντινή απόδραση, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η περιοχή σ’ έναν συναρπαστικό οινοτουριστικό προορισμό.

Sunday, January 1, 2017

Happy New Year!


is wishing all our guests and friends