Tuesday, October 29, 2013

Η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ» ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ

Ο Θεατρικός οργανισμός «Ηλιαχτίδα» παρουσιάζει σε 2 παραστάσεις  την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ» Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, το κορυφαίο έργο της ρομαντικής λογοτεχνίας και ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα όλων των εποχών, το πολυσυζητημένο έργο του Βίκτωρος Ουγκώ: «Η Παναγία των Παρισίων», σε σκηνοθεσία Άλκη Ζερβού.


Μια αριστουργηματική τρυφερή παράσταση με πολλή δράση, πλούσια κοστούμια, φαντασμαγορικά σκηνικά και εκπληκτική μουσική, μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο, στο μαγευτικό Παρίσι, στο επιβλητικό καμπαναριό της Παναγίας των Παρισίων όπου ο καλόκαρδος Κουασιμόδος και οι φίλοι του, τα αστεία ξωτικά, παρακολουθούν τη μεγάλη ετήσια Γιορτή Των Τρελών. Παρά την απαγόρευση του κακού και αυστηρού Φρόλο, ο Κουασιμόδος οπλίζεται με θάρρος και εκεί γνωρίζει μια όμορφη τσιγγάνα χορεύτρια, την Εσμεράλδα και γίνονται φίλοι.

Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, που ξαναζωντανεύει την ιστορία του δύσμορφου αλλά καλόψυχου Κουασιμόδου που μεγάλωσε απομονωμένος σε ένα καμπαναριό και μπαίνει σ’ ένα κόσμο που πάντα ονειρευόταν και που τώρα βλέπει για πρώτη φορά.

ΗΜΕΡΑ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Κυριακή 03/11/2013  
ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ : 11:00 & 16:00

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ:
Γενική είσοδος : 8 ευρώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
0,5 χλμ. Ε.Ο. Ισθμού – Λουτρακίου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27440 21124
Ώρες Λειτουργίας: 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ»

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944 577 683

Hotel Segas

Thursday, October 24, 2013

ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ Αρχαία και σύγχρονη απόλαυση

Από τα βάθη των αιώνων το ιαματικό νερό του Λουτρακίου, έχει καθιερωθεί σαν σύμβολο φυσικής υγιεινής ζωής, ευεξίας και αναζωογόνησης του σώματος και του πνεύματος. Σήμερα στην κοντινή λουτρόπολη μας υποδέχεται το «Loutraki Thermal Spa» για να μας χαρίσει υγεία, χαλάρωση και ομορφιά στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του.

Το Υδροθεραπευτήριο Ιαματικών Νερών «Loutraki Thermal Spa», βρίσκεται στην ιστορική και κοσμοπολίτικη λουτρόπολη του Λουτρακίου, επί της οδού Γ. Λέκκα 24, ακριβώς απέναντι από το όμορφο παραλιακό πάρκο της πόλης. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων του νομού Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η πόλη του Λουτρακίου και το Υδροθεραπευτήριο «Loutraki Thermal Spa», απέχουν μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Διώρυγα του Ισθμού και μόλις 80 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ενώ υπάρχει πολύ καλή πρόσβαση από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εύκολη και από την πόλη της Πάτρας, ενώ το Λουτράκι προσφέρεται για ημερήσιες εκδρομές στους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της νοτίου Ελλάδας.

Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ
Η πόλη, ονομαστή κώμη από την αρχαιότητα κυρίως για τα Ιαματικά της Νερά, οφείλει το όνομά της στα ιαματικά λουτρά που γίνονταν στις πηγές της (Λουτρά = Λουτράκι). Η αρχαία πόλη των «Θερμών», το σημερινό Λουτράκι, συνδέεται μυθολογικά με τη θεά «Θερμία» Αρτέμιδα, προστάτιδα των θερμών ιαματικών πηγών και από την αρχαιότητα θεωρείτο η αγαπημένη πόλη των θεών.
Οι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες των νερών του Λουτρακίου, προσφέρουν από τα βάθη των αιώνων πρόληψη και θεραπεία, σε πλήθος παθολογικών, μυοσκελετικών, δερματικών και άλλων παθήσεων, αλλά ταυτόχρονα χαρίζουν ευεξία, χαλάρωση, αναζωογόνηση, αντιγήρανση και απόλυτη αναγέννηση σώματος και πνεύματος. Ηδη από την εποχή του Ιπποκράτη, είχε διαπιστωθεί ότι η υδροθεραπεία σε ζεστό νερό (30- 31 βαθμούς Κελσίου), προάγει τη μυϊκή χαλάρωση, μειώνοντας την ευαισθησία στον πόνο, ενώ οι ιδιότητες του ιαματικού νερού σε συνδυασμό με την θερμοκρασία, κατεβάζουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το ζωογόνο Ιαματικό Νερό Λουτρακίου, έχει συνδέσει το όνομά του από τα πανάρχαια χρόνια, με τη θεραπεία πολλών επιφανών προσωπικοτήτων, μεταξύ αυτών και του Ρωμαίου στρατιωτικού και πολιτικού Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα. Η πρώτη αναφορά για τις αναζωογονητικές του ιδιότητες, γίνεται ήδη από τον ιστορικό Ξενοφώντα, ο οποίος στο έργο του «Ελληνικά IV» αναφέρει, ότι οι Σπαρτιάτες στρατιώτες μετά τις μάχες, για να ξεκουραστούν και να αναζωογονηθούν, κατέφευγαν στη ζωογόνο δύναμη των Ιαματικών Νερών της αρχαίας κώμης των Θερμών. Η χρήση του Ιαματικού νερού Λουτρακίου συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων και εν συνεχεία το Λουτράκι, με σημείο αναφοράς τα ιαματικά του λουτρά, αναγνωρίστηκε ως μητροπολιτικό κέντρο της τουριστικής Ελλάδας και ως πρώτος θεραπευτικός σταθμός.



ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ «ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»
Η σύγχρονη ιστορία του Λουτρακίου και του Ιαματικού Τουρισμού αρχίζει το 1847, οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αναλύσεις των μεταλλικών υδάτων από τον καθηγητή Τζιοβάνι Μπατίστα Δελβινιώτη. Το 1855 δημιουργούνται οι πρώτες ξύλινες λουτρικές εγκαταστάσεις με 10 λουτήρες, ενώ το 1874 αυτές αντικαταστάθηκαν από λιθόκτιστες. Το 1934 χτίστηκε το απαράμιλλης αρχιτεκτονικής κλασικό κτίριο των «Λουτρών Πολυτελείας», το οποίο επισκεπτόταν για θεραπευτικούς σκοπούς ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελ. Βενιζέλος. Το κλασικό αυτό κτίριο ανακαινίσθηκε το 2009 - 2010 και συνδέθηκε αρμονικά με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του νέου κτιρίου, που ονομάζεται πλέον Υδροθεραπευτήριο Ιαματικών Νερών «Loutraki Thermal Spa». Η πηγή του Δήμου, έχει ανακηρυχθεί ως Ιαματική και κατατάχθηκε στην κατηγορία των Ιαματικών Πηγών Τουριστικής Σημασίας. Τα ιαματικά ύδατα χαρακτηρίζονται υπόθερμα, χλωρονατριούχα, μεταλλικά, ασθενώς αλκαλικά, θερμοκρασίας από 29,5ο C έως 31,4ο C και ραδιενεργά 31 μονάδες Mache. Η Λουτροθεραπεία στις πηγές αυτές, που αναβλύζουν από μεγάλο βάθος εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία για αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, για την αποκατάσταση της κινητικότητας μετά από ορθοπεδικά χειρουργεία, ισχιαλγία, οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο, δισκοπάθεια και βοηθά ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση και αποκατάσταση μυοσκελετικών και αθλητικών κακώσεων που δημιουργούνται από τις επίπονες προπονήσεις.

ΠΡΟΣΙΤΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ
Σήμερα, το υπερσύγχρονο «Loutraki Thermal Spa» σας υποδέχεται για να φροντίσει αποκλειστικά για εσάς, την προσωπική σωματική σας υγεία και να σας αποκαλύψει τα υπέροχα μυστικά του που θα σας χαρίσουν υγεία, ευεξία, χαλάρωση, ομορφιά και αναζωογόνηση, με τη ζωογόνο δύναμη του Ιαματικού Νερού Λουτρακίου.
Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια περίπου 5.076 τ.μ., σ' ένα μοναδικό περιβάλλον προσιτής πολυτέλειας και άριστης φιλοξενίας θα αναζωογονήσετε τις αισθήσεις σας, θα αναγεννήσετε το σώμα και το πνεύμα σ’ ένα μοναδικό ταξίδι εμπειρίας.
Στις εγκαταστάσεις του «Loutraki Thermal Spa» περιλαμβάνονται:


  • 2 εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες με καταρράκτες και jet υδρομαλάξεων (υποβρύχια υδρομασάζ) 201 τ.μ. και 40 τ.μ. αντίστοιχα με Ιαματικό Νερό, με θερμοκρασία 30-31 βαθμούς Κελσίου για μοναδική χαλάρωση, ευεξία και αναζωογόνηση.


  • 1 εσωτερική πισίνα ψυχρού ύδατος 20 τ.μ. για μετατραυματικά προβλήματα.


  • 1 εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα υδρομαλάξεων με υδάτινο μανιτάρι, με καταρράκτη και pool bar, 200 τ.μ., με ιαματικό νερό θερμοκρασίας 30-31 βαθμούς Κελσίου.


  • 4 ατομικές καμπίνες με μπανιέρες υδροθεραπείας. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται η καμπίνα με την υπερσύγχρονη μπανιέρα Caracalla Υδρομασάζ με πολλαπλούς εκτοξευτήρες.


  • 3 διπλές καμπίνες με μπανιέρες υδροθεραπείας.


  • Σάουνα


  • Ατμόλουτρα/Χαμάμ


  • 2 χώροι καταιονισμού από απόσταση.


  • 2 χώροι ντους ψιλής βροχής.


  • Γυμναστήριο


  • Αίθουσες ομορφιάς και περιποίησης (Προγράμματα περιποίησης με μέλι και γάλα, προγράμματα περιποίησης για γυναίκες και άνδρες με αρχαιοελληνικά βότανα, ειδικές θεραπείες ενυδάτωσης, σύσφιξης και ανάπλασης προσώπου κ.ά).


  • Χώροι ατομικού μασάζ (Ινδικό μασάζ κεφαλής, Trigger points μασάζ, μασάζ ολιστικό, μασάζ σώματος χαλαρωτικό, Αθλητικό μασάζ, μασάζ με αιθέρια έλαια, Thai Foot μασάζ, Σοκολατοθεραπεία, Hot Stones μασάζ κ.ά). Στο Υδροθεραπευτήριο προσφέρονται ειδικά θεραπευτικά προγράμματα 3,5 και 6 ημερών για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων υγείας, δισκοπάθεια, αρθρίτιδες, αυχενικό σύνδρομο, ισχιαλγία, οσφυαλγία, δερματικά προβλήματα κ.ά.


  • 2 χώροι για Λασποθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει επάλειψη της πάσχουσας κυρίως περιοχής, με λάσπη από τη Νεκρά Θάλασσα, αναμεμειγμένη με ιαματικό νερό Λουτρακίου. Η λάσπη επαλείφεται απ’ ευθείας στο δέρμα σε θερμοκρασία 36-37 βαθμούς Κελσίου για 15 έως 20 λεπτά, ενώ στο τέλος της θεραπείας ο ασθενής ξεπλένεται με ζεστό νερό. Ο συνδυασμός Λασποθεραπείας με υδροθεραπεία αμέσως μετά, μειώνει δραστικά τους αρθρικούς και μυϊκούς πόνους, αυξάνει τη λεμφική κυκλοφορία και αυξάνει τις καύσεις του μεταβολισμού. Ενδείκνυται σε εκφυλιστικές αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, οσφυαλγίες, μυοσκελετικά και μετατραυματικά προβλήματα και προσφέρει θεαματικά ευεργετικά αποτελέσματα σε φλεγμονώδεις δερματοπάθειες.


  • Αίθουσα Yoga


  • Καφετέρια.


  • Ανετοι χώροι υποδοχής και ανάπαυσης.


  • πρόσβαση για ΑΜΕΑ.

Το «Loutraki Thermal Spa» σας καλεί σ' ένα ταξίδι αναγέννησης του εαυτού σας. Η διαδρομή του είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για να σας κάνει να δείτε μέσα στην ψυχή σας και να αισθανθείτε υγιής, γεμάτος ευεξία και ενέργεια!

Hotel Segas

Wednesday, October 23, 2013

Don Quixote Ballet


Carlos Acosta, Royal Ballet Principal Guest Artist, presents a new production of this exuberant tale of friendship, love and loyalty.

Showing live from the Royal Opera House, in the Alexandreio Coference Centre,  Loutraki, Saturday 26th October at 8pm.

CREDITS

Original ChoreographyMarius Petipa
ChoreographyCarlos Acosta
ProductionCarlos Acosta
Original MusicLudwig Minkus
Arrangement and OrchestrationMartin Yates
DesignsTim Hatley
Lighting designHugh Vanstone

PERFORMERS

ConductorMartin Yates
KitriMarianela Nuñez
BasilioCarlos Acosta
OrchestraOrchestra of the Royal Opera House
Hotel Segas
www.hotelsegas.com

Saturday, October 19, 2013

Corinth Canal


Here's two amazing photos showing how life's changed over the years and how the Corinth Canal still remains in all its original glory!

Once upon a time.........




........and today



Hotel Segas
only 4km from the Canal

Friday, October 18, 2013

Διημερίδα Θερμαλισμού – Ιαματικού Τουρισμού

Διημερίδα Θερμαλισμού – Ιαματικού Τουρισμού θα διεξαχθεί στο Λουτράκι τις επόμενες μέρες.

Τίτλος Διημερίδας: «Βιώσιμος Ελληνικός Θερμαλισμός – Ιαματικός Τουρισμός»

Ημερομηνία: 18 και 19 Οκτωβρίου 2013

Οργανωτές: Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων.



Στόχοι Διημερίδας:
• Περιγραφή, ερμηνεία και αξιολόγηση της υφιστάμενης θερμαλιστικής πραγματικότητας
• Ανάπτυξη σκέψεων και προβληματισμών , για τη νέα φυσιογνωμία του Ελληνικού θερμαλισμού, όπως αυτή στο διαμορφώνεται στο πλαίσιο της νέας οδηγίας 2011/24/ΕΕ.
• Προώθηση επιχειρηματικών – επενδυτικών δράσεων θερμαλισμού -spa. Ανάδειξη του ρόλου και της συμβολής της Αυτοδιοίκησης στο θερμαλισμό.
Αναμένεται να παρευρεθούν γύρω στους 30 εκπροσώπους από το Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Δρ. Χρήστος Πάλλης.

Hotel Segas

Tuesday, October 15, 2013

Στέφανος Μίλερ, μια ζωή αφιερωμένη στη Νεμέα

«Ελα να σου πω πώς ερωτεύτηκα την Ελλάδα», μου λέει ο κ. Στέφανος Μίλερ, πιάνοντας την ιστορία από την αρχή. Καθόμαστε με τον διαπρεπή αρχαιολόγο στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, ένα συννεφιασμένο απόγευμα Παρασκευής, με θέα τον Ιερό Βράχο. Παρότι έχει αφιερώσει 40 χρόνια από την καριέρα του στην ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας φροντίζοντας με ακαταπόνητη ενεργητικότητα για τα πάντα, το όνομά του έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό πριν από λίγες ημέρες. Ο Αμερικανός από την Ιντιάνα έστειλε μια ανοιχτή επιστολή σε τόνους δραματικούς, ζητώντας από την ελληνική Πολιτεία να μην κλείσει το αρχαιολογικό πάρκο λόγω έλλειψης φυλάκων: «Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θα συνειδητοποιώ πόσο ανόητος και αιθεροβάμων ήμουν. Θα έχω πετάξει στα αζήτητα όλη μου τη ζωή». 

Πριν φτάσουμε σε αυτό, ο κ. Μίλερ εξηγεί πώς ξεκίνησε η θυελλώδης σχέση του με τη χώρα μας. «Το 1967 ήμουν 25 χρόνων, στον τρίτο χρόνο των μεταπτυχιακών μου σπουδών στην Αρχαιολογία, στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Για να κάνω έρευνα για τη διατριβή μου, επισκέφθηκα τη Σικελία και ύστερα κανόνισα να δω τις σπουδαιότερες ελληνικές αρχαιολογικές τοποθεσίες. Πρώτος μου σταθμός ήταν η Κέρκυρα. Μόλις έφτασα, πήγα να μείνω σε ένα ψαροχώρι που δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα. Ούτε τουρίστες. Ηταν η Παλαιοκαστρίτσα. Βρήκα ένα δωμάτιο που δεν είχε τζάμια στα παράθυρα, ευτυχώς ήταν καλοκαίρι. Εξουθενωμένος και πεινασμένος, κατέληξα το βράδυ σε μια ταβέρνα. Ο ιδιοκτήτης ήρθε στο τραπέζι κρατώντας μια λάμπα. Δεν μιλούσα ελληνικά, προσπάθησα να συνεννοηθώ με παντομίμα. Με κατάλαβε και μου έφερε ψωμί και σαλάτα. Τα έφαγα όλα, αλλά εξακολούθησα να πεινάω σαν λύκος. Του ξαναέκανα παντομίμα και εκείνος είπε μια λέξη που δεν γνώριζα και μου την έδειξε στο λεξικό που είχα μαζί μου: «Υπομονή». Υστερα από λίγο ήρθε και με πήρε σχεδόν σηκωτό από τον γιακά. Νόμιζα ότι θα με έδιωχνε. Με πήγε δίπλα στη θάλασσα και μου έδειξε ένα φως που πλησίαζε. Ηταν ένα καΐκι. Οταν έδεσε στην προβλήτα, πάλι με τράβηξε από το χέρι και μου έσπρωξε το κεφάλι στο πλεούμενο για να δω την ψαριά. Μου έκανε νόημα να διαλέξω. Πήρα έναν αστακό. Μέσα σε λίγη ώρα μού τον σέρβιρε. Ηταν από τα ωραιότερα φαγητά της ζωής μου, που κόστισε ελάχιστες δραχμές. Είπα μέσα μου: Θεέ μου, πρέπει να είμαι στον Παράδεισο, με καταπληκτικά τοπία και αρχαία ερείπια. Αυτή ήταν αρχή μιας ερωτικής ιστορίας με την Ελλάδα που συνεχίζεται 46 χρόνια». 

Συνεχίζεται; Ο επί χρόνια καθηγητής στο Μπέρκλεϊ, που φημίζεται για το πείσμα και τη μαχητικότητά του, φαίνεται να έφτασε σε οριακό σημείο μπροστά στο ενδεχόμενο να πάει χαμένο το έργο ζωής που έχει κάνει στην Πελοπόννησο. Με αδιάκοπες προσπάθειες τεσσάρων δεκαετιών, μεταμόρφωσε τη Νεμέα. Εξασφάλισε χρήματα για να απαλλοτριωθούν χωράφια που είχαν αρχαιολογικά ευρήματα όπως το περίφημο στάδιο, επέβλεψε τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του μουσείου, συνέλαβε την ιδέα του αρχαιολογικού πάρκου, αναστήλωσε τον ναό, ταξίδεψε στην άλλη άκρη του κόσμου για να βρει χορηγούς από την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Βρήκε και φιλέλληνες που στήριξαν οικονομικά το έργο, αναβίωσε τους αρχαίους Αγώνες των Νεμέων, συσπείρωσε εθελοντές, ενώ δώρισε όλη την αγορασμένη γη στο ελληνικό Δημόσιο. Το 2005 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αναγνώριση της προσφοράς του, του απένειμε την ελληνική υπηκοότητα. Το κατόρθωμά του ήταν μεγάλο. Το καλοκαίρι του 1973, οι επισκέπτες στον Ναό του Νεμείου Διός ήταν... ένας. Τον περασμένο χρόνο ξεπέρασαν τις 50.000.

Ομως η Πολιτεία στο πλαίσιο των περικοπών αποφάσισε να μειώσει το προσωπικό. Εντός των ημερών αποφασίζεται αν οι επτά έκτακτοι φύλακες, που έχουν προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα, θα παραμείνουν στη θέση τους. Αν φύγουν, τότε το μουσείο και ο χώρος θα μείνουν μόνο με τρεις, έτσι ίσως ανασταλεί η λειτουργία τους, καθώς τίθεται θέμα ασφάλειας. «Ο,τι έκανα στη Νεμέα από το 1973 μέχρι σήμερα είχε έναν και μόνο σκοπό», λέει ο Στέφανος Μίλερ. «Οχι μόνον να έρθουν στο φως τα ευρήματα ενός από τα τέσσερα σπουδαιότερα αθλητικά κέντρα της αρχαιότητας αλλά και να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα υποδειγματικό αρχαιολογικό πάρκο που θα καμαρώνει κάθε επισκέπτης. Και νομίζω ότι με πολύ σκληρή δουλειά τα καταφέραμε. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να μπει λουκέτο σε αυτόν τον χώρο που διαφημίζει την Ελλάδα και δίνει πολλά έσοδα στην οικονομία της περιοχής. Θα ήταν αδιανόητο...».
Τιμητικό κάλεσμα στο καφενείο για να δούμε μαζί «Peyton Place»

Παραγγέλνουμε και οι δύο ζυμαρικά. Ο κ. Μίλερ παίρνει και ένα ποτήρι λευκό κρασί. Οι σερβιτόροι είναι ευγενέστατοι. Ο καιρός είναι μουντός, ελάχιστοι κάθονται στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου. Οταν έφτασε στη Νεμέα, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Θυμάται: «Ενας άλλος κόσμος. Κάποιες κατοικίες δεν είχαν ηλεκτρικό. Μια οικογένεια είχε αυτοκίνητο. Τηλεόραση υπήρχε μόνο στο καφενείο. Εκεί ήταν η μοναδική τηλεφωνική σύνδεση. Οταν κάποιος μας έψαχνε, ο καφετζής συνέδεε τη γραμμή με την τηλεφωνική μας συσκευή, με ειδικά βύσματα από ένα τηλεφωνικό κέντρο. Τη δεύτερή μου μέρα στο χωριό, ήρθε ο δήμαρχος λέγοντας ότι είμαι προσκεκλημένος των κατοίκων στο καφενείο. Οταν έφτασα είδα ότι είχαν παρατάξει καθίσματα και με είχαν βάλει στην πρώτη σειρά για να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί το Peyton Place! Οι γυναίκες δεν ήταν μέσα αλλά στριμώχνονταν στα τζάμια έξω από τα παράθυρα. Οχι ότι τους είχε απαγορεύσει κάποιος ρητά να έρθουν αλλά τότε δεν εθεωρείτο πρέπον να συχνάζουν σε τέτοια μέρη που ήταν μόνο για άντρες. Είχα και άλλα αστεία περιστατικά. Ενα από αυτά, είναι ότι σύντομα κατάλαβα πως μικροί μαθητές που έκαναν αγγλικά, άκουγαν λαθραία τις συνομιλίες που είχα με συναδέλφους και συγγενείς, από το τηλεφωνικό κέντρο του καφενείου, για να κάνουν εξάσκηση στη γλώσσα. Και άλλη μια φορά, με ζήτησε ένας συνάδελφος από τις ΗΠΑ. Ο καφετζής, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, του είπε ότι πέθανα, μάλλον για να μην μπει στον κόπο να με ψάχνει. Μετά από λίγες ημέρες έφτασε στη Νεμέα ένα τηλεγράφημα από την Αμερική, όπου ο σοκαρισμένος συνάδελφος προσπαθούσε να μάθει τις συνθήκες του θανάτου μου!». 

Ο Στέφανος Μίλερ ξεκίνησε ανασκαφές, χρηματοδοτούμενος από πόρους που έρχονταν από ιδιώτες χορηγούς μέσα από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Αμερική. Για πολλές εβδομάδες, η έρευνα ήταν άκαρπη. «Με είχε πιάσει απελπισία διότι θα έπρεπε με μηδενικά ευρήματα να γυρίσω πίσω στις ΗΠΑ και να πείσω πανεπιστήμιο και χορηγούς να συνεχίσουμε τις ανασκαφές. Τελικά, την τελευταία ημέρα, ευτυχώς αρχίσαμε να εντοπίζουμε την άκρη του νήματος που μας οδήγησε στις μεγάλες ανακαλύψεις που ακολούθησαν. Ηταν 19 Ιουλίου του 1974. Την επομένη έγιναν τα γεγονότα της Κύπρου. Από τα πανηγύρια για τα ευρήματα, το χωριό βυθίστηκε στον θρήνο και στον φόβο ότι μπορεί να γίνει πόλεμος. Και εγώ ζούσα ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, συγκλονισμένος από τις εξελίξεις» λέει ο κ. Μίλερ που συνέδεσε τις χαρές και τις λύπες του με τη χώρα μας. Παντρεύτηκε μάλιστα και Ελληνοαμερικανίδα ενώ πια όλοι του οι φίλοι τον φωνάζουν «Στέφανο».

Τρεις εκφοβιστικές σφαίρες και μία σοσιαλιστική προειδοποίηση

Η πορεία των ανασκαφών έφερε και μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις. «Πριν από την έλευσή μου, υπήρχαν δυο - τρεις ισχυρές οικογένειες που έκαναν κουμάντο, απασχολώντας τους κατοίκους στα χωράφια. Μετά, όσοι εξ αυτών εργάζονταν ως εργάτες στο δικό μας σκάμμα είχαν εναλλακτική εισοδήματος και έτσι άλλαξαν οι ισορροπίες». Η νέα κατάσταση ενόχλησε κάποιους από τους παλιούς «γαιοκτήμονες» αλλά και ορισμένους που έχαναν τις περιουσίες τους επειδή βρίσκονταν στον αρχαιολογικό χώρο. Το 1980, ο Στέφανος Μίλερ δέχθηκε... τρεις πυροβολισμούς από άγνωστο στο γραφείο του στη Νεμέα. Μια σφαίρα πέρασε ξυστά. Δεν φοβήθηκε; «Σίγουρα. Αλλά με έκανε να πεισμώσω ακόμα περισσότερο», λέει. Και δεν ήταν η μόνη αντιξοότητα. Οταν το ΠΑΣΟΚ πρωτοήρθε στην εξουσία, υπήρχε η φαεινή ιδέα να διώξουν τις ξένες αρχαιολογικές σχολές από τη χώρα επειδή ήταν εκπρόσωποι του «ξένου ιμπεριαλισμού» και ως γνωστόν η Ελλάδα ανήκε μόνο στους Ελληνες. Ο τότε γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ μάλιστα τον είχε προειδοποιήσει ότι σε λίγα χρόνια θα έχουν φύγει από τη χώρα. Ευτυχώς, το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ».

Ο,τι δεν κατάφερε να κάνει η απόπειρα εκφοβισμού και η ορμή της πρώτης σοσιαλιστικής κυβέρνησης, παρά λίγο να το πετύχει η Ελληνική Πολιτεία 33 χρόνια αργότερα, με την απειλή του λουκέτου στη Νεμέα. «Εγραψα την επιστολή, διότι αισθάνθηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω για να ενημερώσω την κοινή γνώμη πριν να είναι πολύ αργά, προτού να κλείσει το μουσείο. Αν δεις το παιδί σου να έχει πυρετό, θα το αφήσεις μέχρι να φτάσει 42; Για να προχωρήσουν τα έργα στη Νεμέα, πολλοί χορηγοί έδωσαν χρήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αλλοι βοηθούν εθελοντικά. Τι θα πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτό που κάνουμε; Επρεπε να αντιδράσω. Δεν περίμενα ότι θα υπάρξει τέτοια κινητοποίηση» λέει ο κ. Μίλερ, πίνοντας τον καφέ του. «Δέχθηκα εκατοντάδες ενθαρρυντικά e-mails από Ελληνες και ξένους. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να καταλάβει επιτέλους πως οι αρχαιολογικές περιοχές και τα μουσεία είναι ίσως το μεγαλύτερό της περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορεί να τα αφήσει στην τύχη τους. Οχι μόνον αυτό αλλά με τη σωστή πολιτική θα μπορούσε να φροντίσει ώστε να παράγουν έσοδα ώστε να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια εποχή μιας τόσο σοβαρής οικονομικής κρίσης. Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορούσε η αξιοποίησή τους να λειτουργήσει ως μοντέλο χρηστής διαχείρισης, όπου το κράτος θα έβγαινε κερδισμένο. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Εχω ετοιμάσει μια πρόταση και είμαι έτοιμος να την καταθέσω στις ελληνικές αρχές» λέει ο διαπρεπής αρχαιολόγος.
Το σχέδιό του αφορά μια πιλοτική ιδιωτικοποίηση ορισμένων αρχαιολογικών περιοχών ή μουσείων. Πρόκειται ίσως για ένα τεράστιο ταμπού στην ελληνική αρχαιολογία καθώς από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, το Δημόσιο είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο ζήτημα, χωρίς ποτέ να τεθεί ο κανόνας αυτός υπό αμφισβήτηση. 

Τι προτείνει όμως ο κ. Μίλερ; «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Κοντά στη Νεμέα υπάρχει η εγκαταλελειμμένη ανασκαφή της Φλειούντας με διάφορα ευρήματα. Ηταν μια μεσαίου μεγέθους πόλη, στην οποία έγιναν έρευνες τη δεκαετία του 1920 και ύστερα του 1970. Εχουν εντοπιστεί διάφορα και ένα θέατρο. Ολα αυτά είναι σήμερα στο έλεος των περαστικών, των αρχαιοκαπήλων και των βανδάλων. Οι τελευταίοι μάλιστα έχουν κάνει ήδη μεγάλες φθορές καθώς έσπασαν πέτρινους θρόνους. Εφεραν τμήματά τους στο μουσείο και τώρα κάνουμε αγώνα να τα συγκολλήσουμε. Γύρω υπάρχουν κοπάδια και καλλιέργειες, με ντόπιους που σκάβουν για τα χωράφια τους. Φανταστείτε αυτήν την τοποθεσία να εντάσσεται σε μια περιοχή όπου να υπάρχει φύλαξη, εστιατόριο, καφέ, κάποιο μικρό ξενοδοχείο. Οπου τουρίστες θα μπορούν να παρακολουθούν από απόσταση το έργο των αρχαιολόγων και να μοιράζονται τη μοναδική χαρά αυτής της στιγμής που η σκαπάνη φέρνει κάτι στο φως μετά χιλιάδες χρόνια. Φανταστείτε να μπορούσαν να αγοράσουν μια πλειάδα από σουβενίρ με αντίγραφα των αντικειμένων που βρέθηκαν και να τα πάρουν μαζί στην πατρίδα τους ώστε να τους θυμίζουν αυτήν τη συγκινητική εμπειρία. Ενας τρόπος να γίνουν όλα αυτά είναι να υπάρχει μια εταιρεία εκμετάλλευσης που να καταθέσει ένα business plan, μελετημένο και σωστό, να πάρει την έγκριση του κράτους και να αρχίσει να κόβει εισιτήρια εισόδου. Με προγραμματισμό για κάποια χρόνια μπροστά, με πολιτική να πείθει τους τουρίστες να επιστρέφουν κάθε χρόνο για να παρακολουθούν την πορεία της ανασκαφής. Σαν την Φλειούντα, υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα, που ρημάζουν. Γιατί να μην είναι στην επίβλεψη μιας ιδιωτικής εταιρείας που θα τα σεβαστεί, θα τα προστατεύσει και θα δώσει έσοδα στο κράτος;».

Κανείς δεν γνωρίζει αν η πρόταση του κ. Μίλερ θα βρει θετική ανταπόκριση από το ΥΠΠΟ αλλά και από τους Ελληνες αρχαιολόγους. Ο ίδιος πάντως συνεχίζει να μάχεται για να κρατήσει στη ζωή τη Νεμέα. «Ξέρετε» μου λέει φεύγοντας «όπως σας είπα με την Ελλάδα έχω ερωτική σχέση. Και τις γυναίκες τις αγαπάς, τις θαυμάζεις αλλά δεν προσπαθείς ποτέ να τις καταλάβεις. Μην με πάρετε για σεξιστή...», είναι οι τελευταίες του κουβέντες πριν αποχαιρετ&iota
Source: http://isthmos.gr/index.php/article/stefanos_miler_mia_zwh_afierwmenh_sth_nemea#sthash.KOmTCa5n.dpuf

Hotel Segas



Friday, October 11, 2013

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Το Θέατρο Σκιών Αθανασίου παλεύοντας έως και σήμερα να διατηρηθεί, αυτή η λαϊκής μορφής, σπουδαία τέχνη, θα δώσει την παράσταση παραδοσιακού  Καραγκιόζη, «Ο Καραγκιόζης Νύφη» στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, την Κυριακή  13 Οκτωβρίου 2013.



ΗΜΕΡΑ & ΩΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ :
Κυριακή 13/10/2013   στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ» Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου
ΩΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 18:00 
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ:
Γενική είσοδος : 5 ευρώ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
0,5 χλμ. Ε.Ο. Ισθμού – Λουτρακίου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27440 21124
Ώρες Λειτουργίας: 9:00 π.μ. – 2: 00 μ.μ.

Wednesday, October 9, 2013

Αναβιώνει ξανά το αρχαίο παγκράτιο στην Νεμέα στις 12 Οκτωβρίου

Αγώνες παγκρατίου στο Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας στις 12 Οκτωβρίου 2013

H Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων, θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι του Σαββάτου  12 Οκτωβρίου 2013 (12.00 μμ – 14.00μμ) στο αρχαίο Στάδιο της Νεμέας εκδήλωση γνωριμίας με το θεαματικό και δημοφιλές άθλημα της αρχαιότητας Παγκράτιο, του οποίου εφευρέτες, κατά την παράδοση, φέρονται οι Ηρακλής και Θησέας, που κατάφεραν να νικήσουν το λιοντάρι της Νεμέας και τον Μινώταυρο αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας, πρώτοι αυτοί, τεχνικές του Παγκρατίου.

Η ενδιαφέρουσα αυτή αθλητική εκδήλωση, που τελεί  υπό την αιγίδα του Δήμου Νεμέας, θα περιλαμβάνει:
1. Σκιαμαχία  (μάχη εναντίον φανταστικού αντιπάλου).
2. Παλαίσματα.
3. Πολυδάμαντα  (Ένας εξουδετερώνει 3 οπλισμένους  με μαχαίρι, σπαθί, κοντάρι).
4. Αγώνες  Παγκρατίου.

Σημειώνεται ότι οι Ελλανοδίκες των Αγώνων, σε ένδειξη σεβασμού προς την τοπική παράδοση, θα φέρουν, συμβολικά, μαύρα ιμάτια, όπως συνηθιζόταν στους αρχαίους Νέμεους Αγώνες και όπως έχει καθιερωθεί κατά τη σύγχρονη, ανά τετραετία, Αναβίωσή τους από τον ομώνυμο Σύλλογο.

             Όπως είναι γνωστό, στους αρχαίους Νέμεους  Αγώνες   το Παγκράτιο αποτέλεσε αγώνισμα στο οποίο έλαβαν μέρος και διακρίθηκαν οι σπουδαιότεροι αθλητές του είδους, εκ των οποίων πολλοί είχαν επίσης νικήσει σε έναν ή και περισσότερους από τους υπόλοιπους ιερούς πανελλήνιους στεφανίτες αγώνες (Ολύμπια, Πύθια και  Ίσθμια). 

Φιλολογικές, επιγραφικές και παπυρολογικές πηγές μας παραδίδουν τα ονόματα πολλών διάσημων Νεμεονικών παγκρατιαστών, καθώς και πληροφορίες για τις αποδόσεις αλλά την προσωπική τους ζωή. 

Ενδεικτικά αναφέρονται ο Σώστρατος ο Σικυώνιος, ο αποκαλούμενος «Ακροχερσίτης», που χρησιμοποιούσε δική του τεχνική, λυγίζοντας προς τα πίσω τα δάκτυλα του αντιπάλου του, ο Πολυδάμας από τη Θεσσαλία που σύμφωνα με την παράδοση πάλεψε με λιοντάρι στη Θράκη και το νίκησε, ο Θεαγένης ο Θάσιος, ο οποίος αναφέρεται ότι κατάφερε να κερδίσει 1400 νίκες σε αθλήματα Παγκρατίου, Πυγμαχίας κ.ά., ο Αστυάναξ από τη Μίλητο, ο Κλεάνθης από τις γειτονικές Κλεωνές, ο Φίλιππος Γλύκων από την Πέργαμο, ο Φαρσάλιος Αγίας, ο Αντήνωρ από την Αθήνα ή την Μίλητο, Ο Δωριεύς, γιός του διάσημου Διαγόρα από τη Ρόδο, ο Δημήτριος από την Αίγυπτο και ο γιός του ο Μάρκος Αυρήλιος Ασκληπιάδης, ο επονομαζόμενος Αρμόδωρος, ο Αντίοχος από το Λέπρεον, ο Διώξιππος ο Αθηναίος, ο Ερμάς από την Αντιόχεια, ο Μ. Αυρήλιος Δημόστρατος Δαμάς από τις Σάρδεις, ο Αυρήλιος Φοιβάμμων από την Αίγυπτο, ο Γ. Περήλιος Αυρήλιος Αλέξανδρος από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας, ο Εφωδίων ο Μαινάλιος, ο Νίκων από την Ανθηδώνα Βοιωτίας, ο Πρόμαχος από την Πελλήνη, ο Στράτων (ή Στρατόνικος) Κορράγου, ο Μ. Αυρήλιος Ασκληπιάδης και ο Τ. Φλάβιος Αρχίβιος από την Αλεξάνδρεια, ο Μ. Ούλπιος Δομέστικος από την Έφεσο, ο Ξενάρκης ο Πολύχαλκος από την Ακαρνανία, ο Τιμόδημος από τις Αχαρνές, ο «πάμμαχος» Τρίακος από τη Θήβα και πλήθος άλλων.

        Με αυτή την εκδήλωση αγώνων Παγκρατίου,  που είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει και θα συναρπάσει  όσους την παρακολουθήσουν, εγκαινιάζεται η συνεργασία του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, με κοινό στόχο και όραμα τη διαρκή ανάδειξη της παράδοσης και των αξιών των αγώνων της Αρχαίας Ελλάδας και των αθλημάτων που περιελάμβαναν.

source: http://isthmos.gr/index.php/article/anabiwnei_jana_to_archaio_pagkratio_sthn_nemea_stis_12_oktwbriou

Hotel Segas 
20' από την Αρχαία Νεμέα

Saturday, October 5, 2013

Loutraki is part of EuroVelo 8 in Greece

Entering Greece from Epirous Region borders with legendary Ionian sea where dolphins and fishermans share the clear blue waters, from Igoumenitsa, to Sivota, Parga and Preveza to historical villages like Zalogo, Souli and Zagori. 

Cycling south to West Greece Region from Astakos and Vonitsa till National Park of Messolonghi-Etoliko Lagoons, of lower flow, of Acheloos and Evinos rivers delta and of Echinades islands till you finally cross Antirrio-Rio bridge to enter Peloponesse biggest city Patras, where one of the biggest carnival purely of Italian origin started approximately 180 years ago. 



Cycling by the sea from Xylokastro and Ancient Sykyon to Kiato towards Korinthos and Loutraki, a coastal town internationally known for its thermal springs. Along the coast from Megara to Eleusina and the Eleusinian Mysteries, one of the most famous religious events of the ancient Greek religion, entering Attica Region with UNESCO World Heritage Sites of the medieval Daphni Monaster to the Acropolis of Athens. The route is currently not realised.

Hotel Segas will be delighted to accommodate you if you decide to follow Eurovelo's route. Please follow the link below to our hotel's website.

Hotel Segas


Thursday, October 3, 2013

Β’ Διεθνές Φόρουμ Κινηματογράφου «Φίλοι του κινηματογράφου».

Από τις 06 έως τις 12 Οκτωβρίου στην ελληνική πόλη του Λουτρακίου θα πραγματοποιηθεί το Β’ Διεθνές Φόρουμ Κινηματογράφου «Φίλοι του κινηματογράφου». Το εν λόγω Φεστιβάλ οργανώνει ο μη κερδοσκοπικός συνεταιρισμός προώθησης κινηματογράφου «ΕΛΕΚΤΡΟΤΕΑΤΡ» μαζί με την Ένωση Κινηματογραφιστών, Κρατικό Ίδρυμα Κινηματογράφου της Ρωσίας και Φόρουμ Κινηματογράφου.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί μία διασύνδεση πολιτισμών - χάρη στο φωτεινό και απρόσμενο μείγμα ρεπερτορίων από την Ευρώπη, Ανατολή και τη Ρωσία. Η ρωσική πλευρά θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα από διάφορα προγράμματα φοιτητικές ταινίες και ντεμπούτα, βραβευμένες ταινίες των ρωσικών φεστιβάλ κινηματογράφου («Φεστ-Φεστ»), καθώς και το πρόγραμμα για τον εορτασμό της 400ης επετείου της δυναστείας των Ρομάνοβ.

          Από την εποχή των Ρουρικίδων η Ελλάδα ήταν για τη Ρωσία ένα κράτος με επιρροή. Ακόμη και η στέψη του Ιβάν του Τρομερού θεωρείτο παράνομη χωρίς την ευλογία της Ανατολικής Εκκλησίας. Μόνο μετά την αποστολή το 1561 του ειδικού χάρτη από τον Πατριάρχη Ιωάσαφ, που αποδείκνυε τη συγγένεια του τσάρου της Μόσχας με την Ελληνίδα πριγκίπισσα Άννα, ο Πατριάρχης και η Σύνοδος επικύρωσαν τη στέψη του Ιβάν Δ΄. Ο χάρτης υπεγράφη από τους Έλληνες μητροπολίτες και επισκόπους.
Εφόσον φέτος στη Ρωσία ευρέως γιορτάζεται η 400η επέτειος του αυτοκρατορικού οίκου των Ρομάνοβ, το Κρατικό Ίδρυμα Κινηματογράφου της Ρωσίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει στην Ελλάδα την προβολή των ταινιών αφιερωμένων στη βασιλική δυναστεία. Για αυτό το σκοπό θα προβληθεί η ιστορική ταινία του 1913 «Η ανάρρηση στο θρόνο του οίκου των Ρομάνοβ» που γυρίστηκε για την επέτειο της οικογένειας των Ρομάνοβ πριν από εκατό χρόνια από την ανώνυμη εταιρία του Khanzhonkov.
Παράλληλα, στην πόλη του Λουτρακίου θα γιορτάσει τα 65τα γενέθλιά του το Κρατικό Ίδρυμα Κινηματογράφου της Ρωσίας. Σήμερα αυτή η μοναδικού περιεχομένου ταινιοθήκη της Μόσχας, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες, έχει πάνω από 70.000 ταινίες ή 967.000 δείγματα κινηματογραφικού υλικού –  από τις βουβές ταινίες των αδελφών Λυμιέρ μέχρι τα σύγχρονα ρωσικά και ξένα κινηματογραφικά έργα.

Πέρυσι ο «ΕΛΕΚΤΡΟΤΕΑΤΡ» σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Κινηματογράφος της Μόσχας» πραγματοποίησαν μια μεγάλης κλίμακας ενέργεια "Κινηματογράφος των Φίλων», συνδυάζοντας σε ένα ενιαίο πολιτιστικό-ιστορικό χώρο τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τις χώρες του σοσιαλιστικού μπλοκ - Βουλγαρία, Σερβία και Ελλάδα. Φέτος, επεκτείνεται η γεωγραφία του φεστιβάλ και ακροαματικότητά του.
Οι θεατές θα δουν τις εξής ταινίες:
v  «Πλήρης Αναπνοή» (ταινία μεγάλου μήκους) του σκηνοθέτη Βαλέριϊ Πεντρακόβσκιϊ,
v  «Ιούδας» (ταινία μεγάλου μήκους) του σκηνοθέτη Αντρέϊ Μπογκατιρέβ,
v  «Θάλασσα» της σκηνοθέτη Αλεξάντρα Στρελιάναγια,
v  «Παππούς 005» του σκηνοθέτη Αρκάντιϊ Γκριγκοριάν,
v  «Μαγικό βουνό του  Βιντσέντσο Μπιάνκα» (ντοκιμαντέρ) της σκηνοθέτη Ντάρια Χρένοβα,
v  «Θρύλος 17» του σκηνοθέτη Νικολάϊ Λέμπεντεβ,
v  καθώς και τα κινούμενα σχέδια και ταινίας μικρού μήκους
v  «Μπορίς» του σκηνοθέτη Νικολάϊ Μπουρλάκ,
v  «Ψάρεμα», «Τοίχος» του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ντεφ,
v  ειδικές ταινίες που γυρίστηκαν από κοινού από την Ελλάδα και τη Ρωσία
v  «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι» του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή,
v  «Ecce Momo!» του σκηνοθέτη Ανέστη Χαραλαμπίδη.

Με το νέο κινηματογράφο των χωρών της ΚΑΚ θα γνωρίσει τον θεατή το πρόγραμμα «Φεστ-Φεστ», που συντάχτηκε με τη συμμετοχή της Ένωσης Κινηματογραφιστών της Ρωσίας. Θα προβληθούν οι καλύτερες ταινίες: «Αστέρια του Σακέν» (Αλματί), «Παράθυρο στην Ευρώπη» (Βίμποργκ), «Χρυσό Βερίκοκο» (Ερεβάν), «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας» (Μόσχα), «Λευκές στήλες» (Μόσχα), «Νεανικότητα» (Κίεβο), «Φθινόπωρο του Αμούρσκ» (Μπλαγκοβέσενσκ). Τις ταινίες του φεστιβάλ θα παρουσιάσουν οι αντιπρόσωποί τους, καθώς αναμένεται η συμμετοχή των εκπροσώπων της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα και των Ελλήνων εκπροσώπων του χώρου.

Hotel Segas