Thursday, October 3, 2013

Β’ Διεθνές Φόρουμ Κινηματογράφου «Φίλοι του κινηματογράφου».

Από τις 06 έως τις 12 Οκτωβρίου στην ελληνική πόλη του Λουτρακίου θα πραγματοποιηθεί το Β’ Διεθνές Φόρουμ Κινηματογράφου «Φίλοι του κινηματογράφου». Το εν λόγω Φεστιβάλ οργανώνει ο μη κερδοσκοπικός συνεταιρισμός προώθησης κινηματογράφου «ΕΛΕΚΤΡΟΤΕΑΤΡ» μαζί με την Ένωση Κινηματογραφιστών, Κρατικό Ίδρυμα Κινηματογράφου της Ρωσίας και Φόρουμ Κινηματογράφου.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί μία διασύνδεση πολιτισμών - χάρη στο φωτεινό και απρόσμενο μείγμα ρεπερτορίων από την Ευρώπη, Ανατολή και τη Ρωσία. Η ρωσική πλευρά θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα από διάφορα προγράμματα φοιτητικές ταινίες και ντεμπούτα, βραβευμένες ταινίες των ρωσικών φεστιβάλ κινηματογράφου («Φεστ-Φεστ»), καθώς και το πρόγραμμα για τον εορτασμό της 400ης επετείου της δυναστείας των Ρομάνοβ.

          Από την εποχή των Ρουρικίδων η Ελλάδα ήταν για τη Ρωσία ένα κράτος με επιρροή. Ακόμη και η στέψη του Ιβάν του Τρομερού θεωρείτο παράνομη χωρίς την ευλογία της Ανατολικής Εκκλησίας. Μόνο μετά την αποστολή το 1561 του ειδικού χάρτη από τον Πατριάρχη Ιωάσαφ, που αποδείκνυε τη συγγένεια του τσάρου της Μόσχας με την Ελληνίδα πριγκίπισσα Άννα, ο Πατριάρχης και η Σύνοδος επικύρωσαν τη στέψη του Ιβάν Δ΄. Ο χάρτης υπεγράφη από τους Έλληνες μητροπολίτες και επισκόπους.
Εφόσον φέτος στη Ρωσία ευρέως γιορτάζεται η 400η επέτειος του αυτοκρατορικού οίκου των Ρομάνοβ, το Κρατικό Ίδρυμα Κινηματογράφου της Ρωσίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει στην Ελλάδα την προβολή των ταινιών αφιερωμένων στη βασιλική δυναστεία. Για αυτό το σκοπό θα προβληθεί η ιστορική ταινία του 1913 «Η ανάρρηση στο θρόνο του οίκου των Ρομάνοβ» που γυρίστηκε για την επέτειο της οικογένειας των Ρομάνοβ πριν από εκατό χρόνια από την ανώνυμη εταιρία του Khanzhonkov.
Παράλληλα, στην πόλη του Λουτρακίου θα γιορτάσει τα 65τα γενέθλιά του το Κρατικό Ίδρυμα Κινηματογράφου της Ρωσίας. Σήμερα αυτή η μοναδικού περιεχομένου ταινιοθήκη της Μόσχας, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες, έχει πάνω από 70.000 ταινίες ή 967.000 δείγματα κινηματογραφικού υλικού –  από τις βουβές ταινίες των αδελφών Λυμιέρ μέχρι τα σύγχρονα ρωσικά και ξένα κινηματογραφικά έργα.

Πέρυσι ο «ΕΛΕΚΤΡΟΤΕΑΤΡ» σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Κινηματογράφος της Μόσχας» πραγματοποίησαν μια μεγάλης κλίμακας ενέργεια "Κινηματογράφος των Φίλων», συνδυάζοντας σε ένα ενιαίο πολιτιστικό-ιστορικό χώρο τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τις χώρες του σοσιαλιστικού μπλοκ - Βουλγαρία, Σερβία και Ελλάδα. Φέτος, επεκτείνεται η γεωγραφία του φεστιβάλ και ακροαματικότητά του.
Οι θεατές θα δουν τις εξής ταινίες:
v  «Πλήρης Αναπνοή» (ταινία μεγάλου μήκους) του σκηνοθέτη Βαλέριϊ Πεντρακόβσκιϊ,
v  «Ιούδας» (ταινία μεγάλου μήκους) του σκηνοθέτη Αντρέϊ Μπογκατιρέβ,
v  «Θάλασσα» της σκηνοθέτη Αλεξάντρα Στρελιάναγια,
v  «Παππούς 005» του σκηνοθέτη Αρκάντιϊ Γκριγκοριάν,
v  «Μαγικό βουνό του  Βιντσέντσο Μπιάνκα» (ντοκιμαντέρ) της σκηνοθέτη Ντάρια Χρένοβα,
v  «Θρύλος 17» του σκηνοθέτη Νικολάϊ Λέμπεντεβ,
v  καθώς και τα κινούμενα σχέδια και ταινίας μικρού μήκους
v  «Μπορίς» του σκηνοθέτη Νικολάϊ Μπουρλάκ,
v  «Ψάρεμα», «Τοίχος» του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ντεφ,
v  ειδικές ταινίες που γυρίστηκαν από κοινού από την Ελλάδα και τη Ρωσία
v  «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι» του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή,
v  «Ecce Momo!» του σκηνοθέτη Ανέστη Χαραλαμπίδη.

Με το νέο κινηματογράφο των χωρών της ΚΑΚ θα γνωρίσει τον θεατή το πρόγραμμα «Φεστ-Φεστ», που συντάχτηκε με τη συμμετοχή της Ένωσης Κινηματογραφιστών της Ρωσίας. Θα προβληθούν οι καλύτερες ταινίες: «Αστέρια του Σακέν» (Αλματί), «Παράθυρο στην Ευρώπη» (Βίμποργκ), «Χρυσό Βερίκοκο» (Ερεβάν), «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας» (Μόσχα), «Λευκές στήλες» (Μόσχα), «Νεανικότητα» (Κίεβο), «Φθινόπωρο του Αμούρσκ» (Μπλαγκοβέσενσκ). Τις ταινίες του φεστιβάλ θα παρουσιάσουν οι αντιπρόσωποί τους, καθώς αναμένεται η συμμετοχή των εκπροσώπων της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα και των Ελλήνων εκπροσώπων του χώρου.

Hotel Segas

No comments:

Post a Comment