Στα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα, στα πλαίσια ενός αξιοσημείωτου οικοδομικού προγράμματος των Ρωμαίων στην Ισθμία, κτίζεται στη Βόρεια γωνία του ιερού ένα λουτρό, πάνω στα ερείπια ενός ελληνικού λουτρού του 4ου π.Χ. αιώνα με μια ασυνήθιστα μεγάλη πισίνα.
Το ρωμαϊκό λουτρό της Ισθμίας, όπως και όλα τα δημόσια λουτρά της εποχής του, προσέφερε στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κάνουν θερμό και ψυχρό μπάνιο, να ασκηθούν ελαφρά και να λάβουν μέρος σε κοινωνικές και τελετουργικές συναθροίσεις.
Αποκαλύφθηκε το 1967 από τον καθηγητή Clement. Μέσα στο Λουτρό βρέθηκε ένα πολύ σπουδαίο και σπάνιο ψηφιδωτό δάπεδο ιταλικού τύπου. Είναι το πιο μεγάλο αυτού του τύπου στην Ανατολική Μεσόγειο: 20,2Χ7,8 μ. Είναι φτιαγμένο από μικρές άσπρες και μαύρες ψηφίδες και έχει δύο παραστάσεις στο κέντρο, μια Νεράιδα πάνω σε ένα Τρίτωνα με διάφορα θαλασσινά ζώα γύρω-γύρω. Οι έρευνες στο Ρωμαϊκό Λουτρό οδήγησαν και στην αποκάλυψη ενός Λουτρού της κλασσικής Ελληνικής εποχής. Αυτό το Λουτρό είχε μια μεγάλη πισίνα (κολυμβητήριο) 30Χ30 μ. και βάθος 1,4 μ. Είναι η μεγαλύτερη γνωστή στην αρχαία Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε για ασκήσεις ή αγώνες κολύμβησης.
ΝΕΡΩΝΑΣ
Κατά την Ρωμαϊκή εποχή, δηλαδή μετά από 2,5 Αιώνες, ο Ιούλιος Καίσαρ το 44 π.Χ. και ο Καλιγούλας το 37 π.Χ. κάνουν σχέδια τομής του Ισθμού, τα οποία όμως εγκαταλείφθηκαν για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους.
Στα σχέδια αυτά βασίσθηκε ο Νέρωνας, όταν αποφάσισε το 66 μ.Χ. να πραγματοποιήσει το έργο. Οι εργασίες άρχισαν το 67 μ.Χ. και από τις δυο άκρες ( Κορινθιακό – Σαρωνικό), και χρησιμοποιήθηκαν τότε χιλιάδες εργάτες.Την έναρξη των εργασιών έκανε ο ίδιος ο αυτοκράτορας στις 28 Νοεμβρίου, δίδοντας το πρώτο χτύπημα στη γη του Ισθμού με χρυσή αξίνα.
Οι εργασίες εκσκαφής είχαν προχωρήσει σε μήκος 3.300 μ., σταμάτησαν όμως, όταν ο Νέρωνας αναγκάστηκε να γυρίσει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει την εξέγερση του στρατηγού Γάλβα.
Τελικά, με το θάνατο του Νέρωνα – που συνέβη λίγο μετά την επιστροφή του – το έργο εγκαταλείφθηκε.
Το πόσο σοβαρή και μελετημένη ήταν η προσπάθεια του Νέρωνα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κατά την οριστική διάνοιξη της διώρυγας, στους νεότερους χρόνους, βρέθηκαν 26 δοκιμαστικά πηγάδια βάθους 10 μέτρων το καθένα και διάφοροι τάφροι της εποχής του.
Source:http://www.huffingtonpost.gr/2016/07/11/story_n_10921620.html?utm_hp_ref=greece
Hotel Segas
No comments:
Post a Comment